Huisvesting is een belangrijk onderwerp voor zowel de eigenaar als de cavia’s: voor de eigenaren omdat je de dieren in je eigen huis of tuin wil huisvesten en voor de cavia’s omdat zij er 24/7 in wonen. Natuurlijk gedrag & behoeften Voor elk dier, dus ook voor cavia’s, geldt dat ze hun natuurlijk gedrag willen uiten en specifieke behoeften hebben waarin ze moeten worden voorzien. Op deze manier wordt er aan de eisen voor hun welzijn voldaan. Voor cavia’s spelen onderstaande punten een belangrijke rol:
Minimale afmeting In Nederland is het helaas nog gewoon om cavia’s in kooien te huisvesten van minstens 120 cm. Deze kooien zijn veel te klein om cavia’s in te houden, tenminste, als je wil dat de huisvesting aansluit op hun behoeften. Om wel in te spelen op de natuurlijke behoeften van cavia’s, is er een minimale oppervlakte van 2 vierkante meter nodig. Deze oppervlakte is geschikt voor - twee beren - een gecastreerde beer met 1 of 2 zeugjes - drie zeugjes (deze samenstelling heeft overigens niet de voorkeur, het beste is om altijd een gecastreerde beer bij zeugjes te houden) Hoe groter de groep, hoe meer ruimte er nodig is. Om te weten hoeveel ruimte je groep nodig heeft, kun je het volgende als vuistregel gebruiken: - Per (gecastreerde) beer reken je minstens 1 m2 - Per zeug reken je minstens 0,5 m2 Naast de grondoppervlakte, is het nog belangrijk om te weten dat het verblijf een minimale lengte van 2 meter heeft en een diepte van 80 cm. Dit maakt het mogelijk dat cavia’s nog een lang stuk kunnen rennen en de diepte zorgt ervoor dat cavia’s elkaar van een afstand kunnen passeren. Maar let op: 200 x 80 cm is géén 2 vierkante meter! Het berekenen van het grondoppervlakte doe je zo: lengte x breedte = oppervlakte Een aantal voorbeelden: 2 meter x 1 meter = 2 vierkante meter 2,5 meter x 0,8 meter = 2 vierkante meter 3 meter x 2 meter = 6 vierkante meter enzovoorts Uitzondering: buitenhuisvesting Cavia’s worden doorgaans binnen gehuisvest, maar je kunt cavia’s ook buiten houden. Het buiten houden vereist echter wel wat extra aandacht en aanpassingen, veel meer dan wanneer je je cavia’s binnen wilt houden. Voor cavia’s die het hele jaar buiten gehouden worden, zijn er andere eisen:
0 Comments
Leave a Reply. |
AuteurMijn naam is Elisabeth. Elke week plaats ik een nieuwe blog over het houden van huisdieren zoals hamsters, muizen, konijnen, gerbils en cavia's. Archieven
Mei 2023
|
Facebookpagina Mini Natuur
Instagram @mininatuur
TikTok @mininatuur
Youtubel kanaal 'Mini Natuur'
Meepraten over natuurlijke stijl? Dat kan op:
Facebookgroep 'Konijnen & Cavia's Natuurlijke Stijl'
Facebookgroep 'Natuurlijke stijl voor kleine knaagdieren'