Zo'n hamsterverblijf vol met graafbare bodembedekking is geweldig voor je hamster, maar wat als je hamster steeds zijn waterbakje, loopwiel of het zand ingraaft? Of als tunnels instorten door het gewicht van alle items? Daar op is in Natuurlijke stijl iets bedacht: een plateau. Het doel van een plateauHamsters leven doorgaans overdag in een hamsterburcht en wanneer zij daartoe de mogelijkheid krijgen, zullen ze in hun bodembedekking een burcht graven. Zo'n burcht bestaat meestal uit verschillende kamers, die aan elkaar verbonden zijn met tunnels. Het is op voorhand moeilijk te zeggen hoe en waar je hamster precies zijn burcht gaat maken en hoe groot de kamers of tunnels worden. Soms graven hamsters maandenlang niet, en dan opeens hebben ze de smaak te pakken en word je de volgende dag verrast. Zonder plateaus loopt je daardoor het risico dat tunnels instorten, omdat ze het gewicht van een loopwiel, schaal chinchillazand, huisjes, tunnels enz. niet kunnen houden. Daarbij loopt de hamster ook het risico geplet te worden als alles op eens instort. Er zijn dus verschillende redenen waarom er binnen natuurlijke stijl wordt gewerkt met plateaus. Plateaus zorgen ervoor dat tunnels zo goed mogelijk intact blijven en je hamster naar hartenlust overal kan graven en ze voorkomen dat je hamster geplet wordt door iets zwaars. Een bijkomend voordeel is dat je het verblijf niet steeds weer hoeft te veranderen, want veranderingen zijn voor hamsters erg stressvol. Kortom: door plateaus te gebruiken, voorkom je (gevaarlijke) ongelukken en stress bij je hamster. Soorten plateausPlateaus vind je in allerlei soorten en maten: - Houten plateaus: de meest bekende zijn de houten plateaus, gemaakt van een houten plaat met houten poten. - Glas: er zijn plateaus die gemaakt zijn van glas, je ziet deze vaak bij zogenoemde 'gerbilariums'. Ze zijn dan al verlijmd aan de wanden en niet te verplaatsen. - Een meerkamerhuis kun je vaak ook als plateau gebruiken - Een andere vorm van een plateau is de renbaan, deze heeft nog een andere functie, namelijk een lange oppervlakte creëren waar een hamster onbeperkt overheen kan rennen. Plateaus kopen of makenIn Nederland zijn plateaus nog niet heel bekend of er worden plateaus verkocht die niet aan de veiligheidseisen voldoen (bijvoorbeeld gemaakt van naaldhout of ander ongeschikt hout en/of gemaakt van spijkers). Er zijn een aantal Duitse webshops die plateaus verkopen, zoals futterparadies, getzoo en rodipet. Ook op de Nederlandse Amazon kun je plateaus vinden van de merken getzoo en rodipet.
Je kunt er ook voor kiezen om zelf een plateau te maken. Het is relatief eenvoudig om deze zelf te maken. Dit kan al heel simpel door bij een bouwmarkt populierenmultiplex te kopen. De meeste bouwmarkten bieden een gratis zaagservice aan. De pootjes maak je van stokken gemaakt van beukenhout. Deze kun je zelf op maat zaten of laten zagen in een bouwmarkt. Met oplosvrije houtlijm lijm je de stokken onder het plateau en voila: je hebt een plateau! Het voordeel van een DIY plateau is dat je de maten en hoogte zelf kunt bepalen. Meer informatie over geschikte materialen vind je hier:
0 Comments
Wil je konijnen kopen bij een konijnenfokker? Dan is het belangrijk om vooraf te onderzoeken hoe de fokker te werk gaat en of er voldoende rekening wordt gehouden met het welzijn van de konijnen. Zo voorkom je dat je mogelijk zieke konijnen koopt of bij een broodfokker terecht komt. Een broodfokker is een fokker die eerder bezig is met geld verdienen en waarbij welzijn van konijnen niet belangrijk of van ondergeschikt belang is. Een goede fokker herkennenFokkonijnen zijn niet anders dan huisdierkonijnen, ze hebben allemaal dezelfde basisbehoeften. Daarom is het belangrijk om te achterhalen of de fokker rekening houdt met het welzijn van zijn of haar 'fokkonijnen'. Dit betekent dat: - Konijnen niet alleen worden gehouden, - Konijnen ruim worden gehuisvest, waarbij ze in staat worden gesteld om natuurlijk gedrag te uiten, - Konijnen gezonde voeding krijgen, - De fokker niet te veel nestjes of veel verschillende rassen fokt. Meer konijnen kosten meer geld, meer ruimte, enzovoorts; de kwaliteit moet wel kunnen worden gewaarborgd. Een kleinschalige fokker is beter in staat om het welzijn te waarborgen, dan iemand die op grote schaal fokt. Om te weten of een fokker rekening houdt met het welzijn van zijn konijnen, kun je ook vooraf op bezoek gaan. Op die manier kun je direct zien hoe de konijnen gehouden worden. Let bijvoorbeeld op het volgende:
Leeftijd jonge konijnenDe fokker laat jonge konijnen opgroeien met zijn nestgenoten en moeder (en eventueel andere volwassen konijnen) tot zij 16 weken oud zijn. Wettelijk gezien mogen konijnen vanaf 6 weken het nest 'verlaten', maar dit is absoluut te vroeg en kan op termijn allerlei problemen geven. Jonge konijnen moeten nog veel leren en drinken tot hun 16e week bij hun moeder. Voor het welzijn van de jonge konijnen is het daarom het beste om ze pas met 16 weken te laten verhuizen. Konijnen zijn vanaf hun 12e week vruchtbaar, zeker rammetjes (mannelijke konijnen). Dat zou betekenen dat ze dan al gescheiden moeten worden van hun moeder en nestgenoten. Een goede fokker zal dat niet doen, maar de rammetjes op leeftijd van +/- 11 weken laten castreren, zodat ze kunnen opgroeien met hun moeder en nestgenoten. Dit is voor jou, als toekomstige eigenaar, ook veel fijner: zo hoef je niet twee konijnen te kopen (een rammetje en een voedster) die je eerst gescheiden moet houden, en later opnieuw moet koppelen met het risico dat het niet klikt tussen de twee. Zo start je al direct met twee konijnen die elkaar al kennen en al samenleven. Ook voorkom je dat jonge konijnen een 'gat' krijgen in hun socialisatieperiode.
Wat kun je verwachten van een fokker?Een goede fokker zal informatie vragen over de toekomstige plek van de konijnen. Er wordt gevraagd naar foto's van het verblijf. Een fokker zal ook kritisch zijn naar jou en vragen aan je stellen om zo tot een keuze te komen of je een geschikte konijnen-eigenaar zal zijn. Je krijgt een afstammingsbewijs mee van je nieuwe konijn(en). Een fokker zal je geen twee rammen of twee voedsters meegeven, wel een gecastreerd rammetje en voedster. En deze zal je ook geen konijntje alleen verkopen, tenzij je een ander konijn hebt waar je een soortgenootje voor zoekt of in bezit bent van een groep konijnen en deze wil uitbreiden.
Als je cavia's wilt, is wellicht het eerste wat in je opkomt om naar een dierenwinkel te gaan. Die gedachte is niet zo heel gek; een 'dierenspeciaalzaak' lijkt in eerste instantie de plaats om naartoe te gaan. In deze blog leg ik je uit om welke redenen je beter niet kunt kiezen om cavia's bij een dierenwinkel te kopen. Broodfok en dierenhandelCavia's die je in een dierenwinkel kunt kopen, zijn vaak afkomstig van handelaren en broodfokkers. Kort uitgelegd, zijn dit mensen waarbij geld verdienen op nummer één staat, waarbij dit ten koste gaat van het welzijn van de cavia's. Vaak worden de cavia's in zeer kleine verblijven gehouden, constant ingezet om nieuwe nestjes te produceren. De cavia's zijn hier letterlijk fokmachines. Cavia's die ziek zijn, kosten geld en dat is onwenselijk. Al met al zijn de omstandigheden waarin de cavia's leven gewoonweg verschrikkelijk en worden de cavia's uitgebuit om geld te verdienen. Jonge cavia's worden vaak veel te vroeg gescheiden van de moeder om ze zo snel mogelijk te verkopen en er geld aan te verdienen. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid en ontwikkeling van zo'n jonge cavia. Alle stress, de te vroege verhuizing, de slechte leefomstandigheden, maken dat de jonge cavia erg kwetsbaar is voor het ontwikkelen van ziekten.
Maar niet alleen dat...Dierenwinkels hebben een winst oogmerk, anders zouden ze niet kunnen bestaan. Helaas gebeurt het te vaak dat dierenwinkels zeer slecht geïnformeerd zijn over dierenwelzijn en producten verkopen die niet passend zijn voor cavia's. Ook gebeurt het geregeld dat cavia's alleen worden verkocht, terwijl het sociale dieren zijn. Er worden "per ongeluk" zwangere cavia's, of zelfs verkeerde geslachten verkocht. Ook wordt je als toekomstige eigenaar slecht geïnformeerd over de zorg van cavia's, waardoor de kans op ziekten en een vroegtijdige dood groot is.
Al met al zitten er behoorlijk wat consequenties aan het kopen van cavia's in een dierenwinkel. Bovendien zijn er talloze cavia's in de opvang die nog op zoek zijn naar een thuis. Door een cavia uit een opvang te adopteren help je niet alleen de cavia en de opvang, maar voorkom je ook een bijdrage te leveren aan de uitbuiting van huisdieren door de dierenwinkel. |
AuteurMijn naam is Elisabeth. Elke week plaats ik een nieuwe blog over het houden van huisdieren zoals hamsters, muizen, konijnen, gerbils en cavia's. Archieven
Mei 2023
|
Facebookpagina Mini Natuur
Instagram @mininatuur
TikTok @mininatuur
Youtubel kanaal 'Mini Natuur'
Meepraten over natuurlijke stijl? Dat kan op:
Facebookgroep 'Konijnen & Cavia's Natuurlijke Stijl'
Facebookgroep 'Natuurlijke stijl voor kleine knaagdieren'