Cavia's worden vaak beschreven als leuke, knuffelige dieren die je vaak op schoot kunt nemen. Om een cavia tam te maken, wordt vaak het advies gegeven om de cavia's vaak op schoot te nemen (liefst dagelijks) en soms wordt zelfs het advies gegeven om geen schuilplekken aan te bieden, zodat cavia's aan je gewend raken. Helaas zijn dit soort adviezen alles behalve caviavriendelijk. In deze blog leg ik uit waarom dat zo is, en wat je vooral wel kan doen om je cavia's tam te maken. Natuurlijk gedrag van de caviaCavia's zijn sociale dieren en leven met soortgenoten. Echter zijn cavia's geen dieren die lichamelijk contact maken met soortgenoten. Ze wassen elkaar niet, liggen niet tegen elkaar aan, enzovoorts. Ze communiceren door middel van geluid en gedrag. Omdat ze nauwelijks lichamelijk contact maken, vinden cavia's het ook niet prettig om b.v. geaaid te worden. Een enkeling vindt het prettig, maar dat zijn echt uitzonderingen - niet iets om vanuit te gaan. Negatief gedrag tijdens hanterenDeze gedragingen betekenen dat de cavia zich bedreigd voelt of defensief wordt: - Neus omhoog gooien - 'kirren' (geluid is vergelijkbaar met spinnen) - Mond openen - Klappertanden - Geeuwen naar de tegenstander - Knarstanden met de voortanden - Openstaande vacht - Gillen/schreeuwen - Stijf trappen met de achterpoten - Bijten Vooral de neus omhoog gooien wordt door velen verkeerd geïnterpreteerd, vaak denkt men dat de cavia het strelen leuk vindt en om meer strelen vraagt. Let eens op de interactie tussen je cavia's. Cavia's die elkaar passeren en onenigheid ontstaat, gooien met hun kop/neus omhoog. Cavia's maken een soort kirrend geluid, dat lijkt op spinnen (van katten). Dit geluid maken cavia's om de andere cavia te kalmeren. Als mensen cavia's op schoot nemen maken cavia's wel eens zo'n geluid. Mensen denken vaak dat de cavia aan het spinnen is, maar eigenlijk probeert de cavia jou te kalmeren en vraagt eigenlijk of je wil stoppen met wat je doet. Cavia's laten echter niet vaak zien dat zij defensief zijn. In de meeste gevallen bevriezen cavia's. Dit zie je vaak terug bij cavia's die op schoot worden genomen en geen enkele beweging laten zien. Veel mensen interpreteren dit gedrag ten onrechte als positief, dat de cavia 'lekker op schoot ligt'. Je kunt ook vaak aan de ogen zien dat de cavia bang is. Als je duidelijk oogwit ziet en/of verwijde ogen, is dit een teken van angst. Tam maken op vrijwillige basisTam kunnen cavia's zeker worden, zo lang zij de keuze zelf kunnen maken. Je kunt het volgende doen:
- Zorg voor gepaste huisvesting. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van het tam-maak proces. Een gestreste of angstige cavia zal niet open kunnen staan voor contact met mensen. Cavia's voelen zich op hun gemak als ze hun natuurlijk gedrag kunnen uiten. Dit houdt in dat het verblijf ruim genoeg is (minimaal 2 m2, meer informatie over minimale afmetingen vind je hier) en voldoende schuilplekken heeft. Dat laatste is een noodzaak. Cavia's laten anders gedrag zien dat thigmotaxis wordt genoemd. Ze lopen langs wanden en voelen zich onveilig in open ruimtes. - Snacks: cavia's zijn nieuwsgierige dieren. Door lekkers uit de hand aan te bieden, kun je al snel vertrouwen winnen. De meeste cavia's zijn dol op ertwenvlokken en gedroogde groenten of fruit (let wel: dit mogen ze maar in beperkte mate eten, één stuk per dag, liever minder!). - Ga in het verblijf of in de ren zitten. Cavia's zullen steeds nieuwsgieriger worden en steeds dichterbij komen. De ene cavia durft wat meer dan de ander. Hoe lang het duurt voordat cavia's je echt vol vertrouwen, is afhankelijk van het karakter en hoeveel tijd je hier in steekt. Het echt op schoot nemen is voor cavia's altijd angstig en zeer stressvol. De enige manier om cavia's op schoot te kunnen hebben, is als zij zelf op je schoot klimmen vanuit hun verblijf of ren. Dit vraagt veel tijd en geduld en lukt niet bij elke cavia. In die zin zijn cavia's eigenlijk meer kijkdiertjes dan knuffeldiertjes.
4 Opmerkingen
Jessica
3/14/2023 04:47:35 am
Hoe zit het dan met medicatie en dwangvoeding geven bij ziekte? Als een cavia het niet gewend is om vastgehouden en op schoot gehouden te worden?
Antwoorden
Mini Natuur
3/14/2024 12:19:36 pm
Oppakken om medische redenen is iets anders dan oppakken om ze ‘tam’ te maken of om mee te knuffelen.
Antwoorden
Vivian
2/15/2024 12:15:33 am
Toch kan het naar mijn idee wel handig zijn om ze enigszins te wennen aan hanteren en aangeraakt worden. Gezondheidschecks, nagels knippen en bij langharige cavia’s kammen of knippen zijn dan een stuk minder stressvol.
Antwoorden
Mini Natuur
3/14/2024 12:18:29 pm
Je zou erop kunnen trainen waarbij hun keuzevrijheid nog steeds mogelijk is. Bijvoorbeeld clickertraining. Maar het ‘oppakken’ zodat de ‘wennen’ is niet zinvol, ze schieten in angst en leren op zo’n moment niets. Ik merk zelf ook dat geregeld oppakken er niet per se voor zorgt dat ze ook op de juiste manier aan wennen. Het leidt juist tot chronische stress en kan weer uiten in andere klachten of gedragsproblemen. Vandaar dat het oppakken beperkt moet worden tot het hoogst noodzakelijke.
Antwoorden
Laat een antwoord achter. |
AuteurMijn naam is Elisabeth. Hier vind je al mijn informatieve blogs over natuurlijke voeding, huisvesting, zorg en meer voor konijnen en knaagdieren! Archieven
Juli 2024
|
Volg Mini Natuur op:
Facebookpagina Mini Natuur Instagram @mininatuur TikTok @mininatuur Meepraten over natuurlijke stijl? Dat kan op: Facebookgroep 'Konijnen & Cavia's Natuurlijke Stijl' (ook voor chinchilla's en degoes) Facebookgroep 'Natuurlijke stijl voor kleine knaagdieren' |
© 2019-2024 Mini Natuur
Alle teksten zijn door mijzelf beschreven tenzij anders vermeld of door middel van een citaat. Ook de foto's zijn door mijzelf gemaakt. Ik gebruik tevens foto's van derden waar ik uitsluitend toestemming heb gekregen om deze voor mijn website te gebruiken. Teksten en foto's mogen niet worden gebruikt zonder toestemming! Mocht je mijn foto's (of van derden) en tekst ergens anders tegen komen, dan graag direct vermelden aan [email protected] |